Ajankohtaista
Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään maanantaina 25.11.2024 klo 18.30 Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry:n Salli -kokoustilassa, Torikatu 9 A 7 Joensuu. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen 13 §:n mukaiset asiat, mm. uuden puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten- ja varajäsenten valinnat, toimintasuunnitelma- ja talousarvioehdotukset ajalle 1.1.-30.6.2025 sekä yhdistyksen jäsenmaksu. Osallistuminen on tärkeää yhdistyksen toiminnan jatkuvuuden kannalta. Kokouksessa tarjolla täytekakkukahvit klo 18.00 alkaen. Lämpimästi tervetuloa!
POHJOIS-KARJALAN SELKÄYHDISTYS RY:n hallitus 2024
Puheenjohtaja Sirpa Moilanen
Varapuheenjohtaja Hannu Parvianen
Jäsenet Kari Laukkanen, Hannele Heikkinen-Ritala, Anne Nylander
Varajäsenet Erja Hirvonen, Aila Yletyinen
Sihteeri Hanna Kuivalainen 1.3.2024 alkaen. email:p-kselka@hotmail.fi
Liity jäseneksi
Oletko jo selkäyhdistyksen jäsen? Ellet, liity nyt! Saat tietoa, tukea, ystäviä ja etuja!
Liikuntaa, kavereita ja tukea selkävaivoissa
Selkäyhdistykset eri puolilla maata järjestävät jäsenilleen muun muassa ohjattua liikuntaa jäsenhintaan, vertaistukea, luentoja ja retkiä. Monilla yhdistyksillä on myös yhteistyökumppaneita, joiden tuotteista ja palveluista jäsenet saavat alennusta.
Selkäyhdistyksen jäsenet saavat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Selkäliiton kustantaman Hyvä Selkä -lehden sekä muut Selkäliiton jäsenedut, esimerkiksi alennuksia matka- ja majoituspalveluista.
Liity nyt jäseneksi
Jäseneksi liittyminen on helppoa. Täytä sähköinen lomake Selkäliiton sivuilla tai ota yhteyttä paikalliseen selkäyhdistykseen.
5+1 hyvää syytä liikkua selkäyhdistysten ryhmissä
- Selkäyhdistysten liikuntatarjonta on avointa kaikille. Ryhmiin osallistujalla ei tarvitse olla aiempaa liikunnan harrastamisen taustaa.
- Monipuolinen ja säännöllinen liikkuminen tukee selän terveyttä ja edistää selän toimintakykyä.
- Liikuntaryhmät tarjoavat kunnon kohottamisen ohella mahdollisuuden yhdessäoloon. Mukavassa porukassa liikkuminen on kohentaa mielialaa ja tuo mukanaan uusia kavereita.
- Ryhmissä tapaa vertaisia. Osallistujat saavat tukea toisilta selkäoireita kokevilta, mikä tuo voimia arkeen.
- Liikuntaryhmien lisäksi yhdistykset järjestävät liikuntatapahtumia ja lajikokeiluja, joissa on hyvä mahdollisuus testata itselle uutta liikuntamuotoa tai -lajia.
- +1. Tiesitkö, että lähes kaikissa selkäyhdistyksissä liikuntatoimintaa toteuttavat vapaaehtoiset? Jos olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä liikunnan parissa, ole yhteydessä oman alueesi selkäyhdistykseen. Uudet vapaaehtoiset ovat lämpimästi tervetulleita mukaan toimintaan.
Selkäyhdistysten liikuntaryhmät ovat niin sanottuja matalan kynnyksen ryhmiä, joihin eri-ikäiset ja kunnoltaan eritasoiset ihmiset voivat osallistua. Aloittelevalle liikunnanharrastajalle selkäyhdistysten ryhmät ovat oiva tapa aloittaa liikkuminen. Liikuntaryhmiä ohjaavat pääasiassa fysioterapeutit tai liikunnanohjaajat.
– Kannattaa rohkeasti lähteä mukaan liikkumaan yhdistysten ryhmiin. Saat uuden mukavan harrastuksen, jolla on selän terveyden ja toimintakyvyn kannalta merkitystä. Ole rohkeasti yhteydessä lähimpään selkäyhdistykseen ja kysy lisää yhdistyksen toiminnasta.
Näin tosimies voi ehkäistä selkäkipuja
Selkäkivut ovat iso ongelma niin yhteiskunnalle kuin yksilölle. Jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipuja elämänsä aikana. Viimeisen 30 päivän aikana miehistä selkäkipuja on kokenut 35 prosenttia ja naisista hieman useampi. Selkävaivoja voi kuitenkin vähentää esimerkiksi terveellisillä elintavoilla ja työasentoa vaihtelemalla.
Selkäliiton Tosimiehen selkätreeni -teeman Selkäkivut-videolla fysiatri ja Selkäliiton asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Harri Hämäläinen kertoo selkäkivulle altistavista tekijöistä. Selkäkipu ei ole sairaus, vaan oire, ja siihen on monenlaisia syitä. Yleensä selkäkivun syy on kuitenkin epäspesifi eli ei voida tarkasti sanoa, mistä kipu johtuu.
- Vain kymmenessä prosentissa selkäkivuista syy on selkeä, kuten välilevyn pullistuma, hermopinne tai murtuma. Mutta valtaosassa syytä ei voida sanoa ihan tarkkaan. Se voi olla myös muualla kuin selässä. Tällainen epäspesifi, hyväennusteinen selkäkipu parane yleensä neljässä viikossa, kertoo fysiatri ja Selkäliiton asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Harri Hämäläinen.
Liiku monipuolisesti
Selkäkipuilun riskiä nostavat monet tekijät. Sille altistaa Hämäläisen mukaan esimerkiksi perimä, raskas ruumiillinen työ ja tupakointi.
– Arvioidaan, että perimällä on iso merkitys, jopa 60–70 prosenttia tietyissä selkäsairauksissa. Myös fyysisen kuormituksen ja selkäkipujen välillä on yhteys. Raskas ruumiillinen työ, johon liittyy kiertävät, kumartavat liikkeet ja voimakas yksipuolinen kuormitus, altistaa selkäkivuille. Tupakointi on myös yksi syy. Sitä on tutkittu paljon. Esimerkiksi Suomessa on tehty kaksostutkimus, jossa on identtisistä kaksosista toinen tupakoi ja toinen ei, ja tupakoivalla oli enemmän välilevyrappeumaa.
Muita selkäkivun riskitekijöitä ovat vähäinen liikunta, ylipaino ja psyykkiset tekijät, kuten stressi tai tyytymättömyys työhön.
– Selkäkipua voi ehkäistä ja vähentää esimerkiksi harrastamalla itselle mieluista liikuntaa, noudattamalla terveellisiä elintapoja sekä vaihtelemalla työasentoa mahdollisuuksien mukaan ja pitämällä taukoja päivän aikana. Nosta ja siirrä taakkoja huolellisesti selkääsi säästäen.
Selkäkivut paranevat usein nopeasti, eikä lääkärissä käynti ole tarpeen. Lääkäriin pitää selkäkivun vuoksi mennä Hämäläisen mukaan silloin, kun kipu on niin voimakasta, ettei sitä saa itse hallintaan tai jos kipu säteilee jalkaan ja siitä on seurauksena lihasheikkoutta tai tunnottomuutta. Lisäksi jos selkäkipu pitkittyy tai toistuu usein, käynti fysioterapeutin ensivastaanotolla voi olla tarpeen.
Katso ”Tosimiehen selkätreeni: Selkäkivut” -video Youtubessa: https://youtu.be/mtpeVUopGM8.
Selkäliiton tuottamat Tosimiehen selkätreeni -videot on suunnattu miehille, joiden fyysinen kunto ja elintavat ovat päässeet repsahtamaan, selkä on alkanut oireilla tai motivaatio itsehoitoon on kadoksissa. Videoiden aiheina ovat selkäkivut, kipu ja mieli, kehon hallinta ja harjoittelu sekä ravitsemus. Videoiden tavoitteena on kannustaa miehiä tekemään muutoksia elintapoihinsa – pienilläkin teoilla voi edistää selän terveyttä ja jaksamista arjessa.
Selkäliitto on julkaissut myös Tosimiehen selkätreeni -oppaan, jossa kerrotaan selkäkivun riskitekijöistä ja motivoidaan miehiä liikkumaan, lisäksi opas sisältää harjoitusohjeita. Tosimies voi olla kuka tahansa mies, joka huolehtii selästään.
Tilaa maksuton taukojumppamuistutus matkapuhelimeesi!
Selkäkanava tarjoaa sinulle ilmaisen muistutuksen taukojumpasta jumppaohjeineen. Lähetämme muistutuksen tekstiviestinä matkapuhelimeesi arkisin maanantaista perjantaihin kerran päivässä. Viestin mukana on linkki jumppaohjeisiimme, joista voit valita itsellesi sopivimmat liikuntaohjeet.
Kirjoita lomakkeeseen sähköpostiosoitteesi sekä matkapuhelinnumerosi. Tee tilaus klikkaamalla "Tilaa jumppamuistutus” -painiketta. Saat kännykkääsi saman tien vahvistuskoodin, jonka avulla vahvistat jumppamuistutuksen tilauksen.
Halutessasi voit lopettaa jumppamuistutuksen tilauksen kirjautumalla palveluun sähköpostiosoitteesi ja saamasi salasanan avulla.
- - -